اصول انبارش باتری یو پی اس
همانطور که در این مطلب به آن شد باتری یو پی اس یک نوع باتری قابل شارژ است که امکان شارژ مجدد را به مصرفکننده میدهد. استفاده از صفحات سربی که در یک محلول اسیدی قوطه ور میباشد، شرایط مناسبی برای ذخیره سازی انرژی الکتریکی فراهم آورده است. شاید بتوان این تعریف از باتری سیلد اسید سربی را سادهترین تعریف آن بیان نمود. به همین دلیل نحوه انبارش این باتری که دارای شارژ میباشد لازم است که تحت شرایط خاصی صورت پذیرد. زیرا که درصورت عدم رعایت اصول استاندارد، شارژ باتری تخلیه و یا ظرفیت آن افت میکند. در این مطلب در تلاش هستیم تا اصول استاندارد انبارش باتری یو پی اس را تعریف نماییم. زیرا که عوامل متعدد محیطی میتواند در طول عمر باتری و همچنین توان آن بسیار موثر باشد.
آشنایی بیشتر با باتری یو پی اس
برای آشنایی هرچه بیشتر با باتری یو پی اس پیشنهاد میگردد به این مطلب مراجعه نمایید. اما به طور خلاصه میتوان اشاره کرد که باتری یو پی اس متشکل از چهار بخش اصلی است. ترکیبی از محلول شیمیایی، صفحات سربی (الکترود)، جداکنندهها و همچنین نگهدارنده (کاور). دو نوع الکترود در داخل باتری سیلد اسید سربی استفاده میشود. یکی از آنها وظیفه نگهداری از بار مثبت و دیگری بار منفی را شامل میشود. لازم به توضیح است که الکترود مثبت، کاتد و الکترود منفی، آند نام دارد. تمامی اجزای فوق در صورت عدم رعایت اصول انبارش باتری یو پی اس میتواند آسیب دیده و در نهایت منجر به نابودی باتری گردد.
بهترین زمان برای استفاده از باتری یو پی اس
باتری یو پی اس در زمان تولید شارژ میشود و به صورت کاملا شارژ شده به بازار عرضه میگردد. از این نظر بهترین زمان برای استفاده از باتری یو پی اس، بلافاصله پس از تولید است. اما با توجه به محدودیتهای موجود، چه در زمان تولید در کارخانه و چه در زمان فروش به مصرفکنندگان. گاها شاهد انبار شدن باتری تا زمان مصرف هستیم. با توجه به این که باتری یو پی اس دارای تاریخ انقضا است، هرچه این فاصله زمانی کوتاهتر باشد، کیفیت باتری بیشتر حفظ خواهد شد. کلیه باتریهای تولیدی شرکت صنایع الکترونیک پرتوان آینده که با برند توان (Tavan Battery) عرضه میشوند بصورت شارژ کامل به فروش میرسند. همچنین باتریهای وارداتی پرتوان آینده (High Power) با همین وضعیت به بازار عرضه میشوند.
برای مشاهده محصولات ما کلیک کنید
تخلیه خود به خودبی شارژ باتری
همه باتریهای موجود در بازار در صورت عدم استفاده شارژ خود را به صورت خود به خودی از دست میدهند. به این پدیده (Self Discharge) یا تخلیه خود به خودی شارژ میگویند. این میزان از تخلیه برای هر باتری، با ظرفیت گوناگون و البته کیفیت باتری تولیدی متفاوت است. برای اطلاع از میزان دشارژ خود به خودی باتری پرتوان آینده و باتری High Power به صفحه دانلود کاتالوگ محصولات پرتوان آینده مراجعه نمایید. اما میتوان اذعان داشت که به صورت کلی باتری یو پی اس به طور متوسط در بازه یکماهه حدود ۲ ولت افت ولتاژ خواهد داشت.
آسیب ناشی از تخلیه خود به خودی شارژ باتری
در صورت تخلیه کامل شارژ باتری، الکترودهای موجود در باتری دچار سولفات زدن میشوند. افزایش سولفات بر روی صفحات الکترود موجب نابودی آن شده ضمن آن که این سولفاتها به مروز زمان از بین نمیروند. بلکه میزان آن نیز افزایش پیدا میکند. با افزایش سولفات بروی سطح الکترولیتها میزان امپدانس به مقدار زیادی افزایش یافته و باتری بصورت کامل غیر قابل شارژ و مصرف میگردد. شاید تجریه سولفاته شدن باتریهای خودرویی ملموسترین تجریه هر فرد از سولفات شدن باتری باشد.
شرایط محیطی انبار باتری یو پی اس
همانطور که اشاره شد محیطی که باتری انبار میگردد لازم است تا دارای شرایط محیطی استاندارد باشد. شرایطی که به نظر ساده بوده ولی در عمل به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی گاها موجب بروز خسارت و آسیب به باتری میگردد. این عوامل فیزیکی محیطی عبارتند از خشکی محیط. باتری یو پی اس در محیطهای مرطوب آسیب دیده و ظرفیت خود را به سرعت از دست میدهد. همچنین محل قرارگیری باتریها نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید باشد. زیرا که افزایش دمای باتری موجب کاهش میزان شارژ باتری میگردد. از این مطلب میتوان متوجه شد که دمای محل قرارگیری باتری تا چه اندازه میتواند بر حفظ ظرفیت و حفظ کیفیت باتری اثر گذار باشد.
دمای مناسب برای نگهداری و انبارش باتری یو پی اس
بطور کلی باتریهای تولیدی برند توان (Tavan Battery) و وارداتی شرکت پرتوان آینده به نام (High Power) . امکان انبارش از دمای منفی ۱۵ درجه تا ۴۰ درجه سانتیگراد را دارا میباشند. هرچند توصیه میگردد میزان دما در محل انبار باتری یو پی اس مقداری بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نباشد. میزان رطوبت انبار باتری نیز نباید مقداری کمتر از ۲۵٪ و بیشتر ۸۵٪ باشد. طبیعتا باتوجه به احتمال استفاده از سیستمهای گرمایشی در فصول سرد سال در محیط انبار، توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است. و لازم است که فاصله لازم بین باتریها و تجهیزات گرمایشی رعایت گردد. طبیعتا میزان تخلیه خود به خودی شارژ باتری در بازه دمایی ذکر شده بسیار متفاوت است. در زیر جدول میزان دشارژ باتری یو پی اس در زمان انبار بطورمجزا ذکر شده است.
مدت زمان مناسب برای انبارش باتری یو پی اس
همانطور که اشاره شد در صورت امکان بهتر است باتری یو پی اس بلافاصله پس از تولید مورد استفاده قرار گیرد. زیرا که در صورت انبار کردن باتری میزان شارژ باتری تخلیه میشود. اما در مواقعی که این امکان میسر نیست زمان نگهداری باتری در شرایط مختلف میتواند مقدار متفاوت داشته باشد. طبق جدول دمایی نگهداری از باتری یو پی اس پرتوان آینده بهترین دما برای انبارش باتری ۲۰ درجه سانتیگراد میباشد. با فرض استاندارد بودن شرایط نگهداری از باتری، حداکثر زمان نگهداری از باتری در انبار ۶ ماه میباشد. پس از گذشت این مدت و پس از بررسی میزان شارژ باتری، میتوان بدون هیچ مشکلی اقدام به نصب باتری نمود.
اما اگر میزان دما مقداری بیش از ۲۰ درجه سانتیگراد داشته باشد، زمان نگهداری به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. بطور مثال انبارش باتری در دمای ۲۸ درجه سانتیگراد میتواند تا مقدار ۵۰٪ مدت زمان انبارش را کاهش دهد. به این معنی که درصورت انبارش باتری یو پی اس در دمای ۲۸ درجه سانتیگراد، تنها سه ماه امکان نگهداری از باتری وجود دارد. پس از آن لازم است که باتری پیش از نصب مجددا شارژ شود.
نکات ایمنی در زمان انبارش باتری یو پی اس
باتریها باتوجه به ویژگیهای آن نمی توانند در هر شرایط فیزیکی و محیطی انبار شوند. همانطور که اشاره شد باتریهای یو پی اس نباید در زیر تابش مستقیم نور خورشید و فضای باز انبار شوند. قرار دادن بیش از حد باتریها رو یکدیگر ممکن است موجب نشتی و آسیب دیدن بدنه باتری شود. قراردادن اجسام سنگین و فلزی بروی باتری نیز از دیگری نکاتی است که لازم است در زمان انبارش به آن توجه شود. ضمن آن که حتما باتریها روی پالتهای چوبی قرار بگیرند و از قراردادن آنها بروی سطوح بتنی یا موزاییک پرهیز گردد. زیرا که این سطوح ممکن است بر اثر شرایط جوی مختلف دمای متفاوتی داشته باشند. در انتها حتما در زمان خروج باتری از انبار به تاریخ انقضا و میزان شارژ آن توجه گردد.
انبارش مجدد باتری پس از استفاده
هرچند این موضوع پیشنهاد نمیگردد ولی در صورت ضرورت بر این امر لازم است که موارد عنوان شده در زیر رعایت شوند. پیش از انبارش باتری لازم است که باتریها حتما مجددا به صورت کامل شارژ شوند. تمام أقلام متصل به باتری ائم از کابل، سوکت و … باید از باتریها بصورت کامل جدا شوند. استفاده از روکش سرباتری از دشارژ خود به خودی باتری به میزان قابل توجهی جلوگیری میکند. تاریخ آخرین شارژ و تاریخ انقضا مجددا بر روی باتری ذکر گردد. انجام کلیه موارد فوق به سلامت باتری در زمان استفاده مجدد بسیار کمک میکند.
استفاده مجدد از باتری یو پی اس پس از انبارش موقت آن
راهاندازی مجدد باتریهای انبار شده به طور کلی دارای دو روش هستند. روش اول این است که باتری یو پی اس انبار شده را مجددا به طور کامل شارژ نمود. شارژ کردن کامل باتری یو پی اس به این صورت است که ابتدا بکبار باتری به طور کامل شارژ شود. و سپس پس از گذشت ۲۴ الی ۴۸ ساعت عمل شارژ شدن مجددا انجام پذیرد. تکرار چندین باره این عمل به باتری کمک میکند تا مجددا به حالت اولیه خود بازگردد. راه دیگر برای تامین انرژی باتری سرب اسیدی، انجام شارژ یکسان کننده است. یکسان کردن شارژ را می توان به عنوان شارژ بیش از حد اجباری نیز در نظر گرفت. که باتری را برای یک یا دو ساعت پس از رسیدن به وضعیت شارژ کامل در حالت شارژ نگه می دارد. این فرآیند سولفاته باتری را که در شرایط شارژ کم در انبار و در حالت بیکار بودن باتری بوجود آمده است از بین خواهد برد.